Ordet"dinosaurie" kommer från de grekiska orden "déinos" = fruktansvärt stor, och "sauros" = ödla. Det begreppet härrör från 1842 när det bara fanns tre olika dinosaurier som hade upptäckts. Och de var alla väldigt stora och, med lite fantasi, "fruktansvärda". Idag är kunskapen lite bättre. Inte alla dinosaurier är stora, som vi snart skall se. Vad är egentligen en dinosaurie? Om vi skall använda den allra mest noggranna och vetenskapligt korrekta definitionen så kan en dinosaurie inte flyga eller simma. Åtminstone skall den ej leva i vattnet. Den skall också kunna bära sin egen vikt på sina egna ben, och kunna förflytta sig med enbart dem. Det skiljer dem från andra relativt närbesläktade varelser. Och speciellt från dem som fanns innan dinosaurierna. Ungefär 360 miljoner år sedan fanns det inga dinosaurier alls. Om du kan föreställa dig en krokodil som plötsligt lämnar vattnet och reser sig på bakbenen och börjar gå omkring, ja då är du duktig på att föreställa dig saker. Det tog nämligen ungefär 130 miljoner år att utveckla en dinosaurie från en vattenlevande grodlik varelse. Den tidigaste dinosaurien som vi idag känner till är från 228-230 miljoner år sedan. Och de som är mest kända är från cirka 150 miljoner år sedan till ungefär 65 miljoner år sedan. Därefter försvann de. Alldeles plötsligt verkar det som. Ingen vet hur det gick till helt säkert. Det är ett av jordens mysterier. En del tror att jättelika asteroider har slagit ner på jordytan med sådan storlek och antal att de påverkade miljön på ett sånt sätt att inte jordens varelser kunde klara av det, med några få undantag. Det finns också möjligheten att några av dem utvecklades till fåglar, eftersom det finns flera likheter mellan dinosaurier och fåglar. Allt som vi med säkerhet vet är det som vi lärt oss av fossilerna. Fotavtryck, skelett och avtryck från dinosauriernas skinn berättar fakta för oss. De dinosaurier som inte efterlämnade några fossiler överhuvudtaget kommer aldrig att upptäckas av oss. Men det är ändå cirka 800 olika dinosaurietyper som har varit vänliga nog att låta oss hitta deras fossiler! Och om det finns människor som orkar fortsätta att leta och gräva efter nya fynd över hela jordklotet, så är chansen stor att vi kommer att hitta fler arter.

Här är exempel på tolv av dem som vi i alla fall vet något om:


ALLOSAURUS: Längd 12 m, höjd 5 m. Vikt 1400-3000 kg. Några t om 5000 kg. Köttätare, och dessutom en av de största av dem. Långa, vassa tänder. Tre kloliknande fingrar på varje hand med ca 15 cm långa vassa klor! Relativt hög intelligensnivå om man ser till hjärnans storlek. Levde för ca 150 miljoner år sedan. Kan ha varit en snabbt springande dinosaurier, men expertterna är inte ense om det.

ANKYLOSAURUS: Längd 7-11 m, höjd 1,2 m. Och en vidd på nästan 2 m. Riktigt tungt med en vikt på 3000-4000 kg. Nästan helt täckt av plattor med undantag för kroppens undersida. Enda svaga punkten tycks därför egentligen ha varit ankylosaurus magparti. Levde för ca 70 - 65 miljoner år sedan. Åt enbart plantor och liknande. Inte särskilt intelligent varelse heller med en liten hjärna.

BRACCHIOSAURUS: Längd 26 m, höjd 16 m. Vikt 30000-80000 kg! Japp, det här var en av de absolut största varelser som någonsin levat. Tre gånger högre än en giraff ungefär, så får du en uppfattning om dess höjd. Åt ej kött. Bara barr och skott och liknande, troligen från höga träd. De tuggade inte födan. De var tvingade att smälta allting i magsäcken. Man tror att bracchiosaurus var en av de allra minst intelligenta dinosaurierna. Men den hade troligen inte några egentliga fiender ändå på grund av sin enorma storlek. Kunde trots det bli attackerad av mindre dinosaurier vid vissa tillfällen, exempelvis allosaurus. Men förmodligen var det något som allosaurus helst undvek. Bracchiosaurus hade egentligen inte något försvar, förutom storleken, men längden på "svansen" och bakbenen innebar stora problem för en anfallare. Den väldiga storleken hjälpte till att hålla temperaturen konstant. Förmodligen var också konstruktionen på hjärta och blodkärl mycket avancerad och jobbade med ett väldigt högt tryck för att kunna nå ut i hela systemet. Den levde för 140-156 miljoner år sedan. Möjligen var den något för tung för att kunna ha levat precis vid vattenbrynen, vilket man ibland har trott.

COMPSOGNATHUS: Längd 0,65-1,45 m. Vikt 3 kg. Åt kött, mestadels insekter och mindre djur.Troligen snabb och kvick. Var en av de minsta dinosaurierna. Levde 155-145 miljoner år sedan..

CORYTHOSAURUS: Längd 9-10 m, höjd 2 m. Vikt 4000 kg, ibland mer. Hade en näbb med mindre tänder placerade mestadels en bit bak mot "kinderna". Åt ej kött. Man tror oftast att den gick på fyra ben, men ibland på två. Intelligensen borde ha varit mellanstor med tanke på hjärnans storlek. Levde för 80-65 miljoner år sedan.

ICHTYOSAURUS: Längd 4,5-9 m. Levde i vatten och därför egentligen inte en dinosaurie. Skarpa tänder, åt fisk och bläckfisk. Förmodligen hade den god syn, eftersom ögonen var så stora, vilket tyder på att den kan ha levt ganska nära land. Kroppens utformning borde innebära att simhastigheten var rejält snabb, kanske så mycket som 40 km/tim. Den lade inte ägg som fiskar gör, utan levande ungar som delfiner och valar också gör. Levde för 95 miljoner år sedan ungefär.

KENTROSAURUS: Längd 5 m. Vikt cirka 2000 kg. Näbb och små tänder. Både långa piggar som vapen och plattor som försvar, och eventuellt fungerade plattorna även som kylare. Man tror att den var långsam och lågintelligent men med ett bra luktsinne. Vandrade på alla fyra ben. Åt plantor, mestadels lågt växande, eftersom huvudet var lågt placerat. Levde för 155 miljoner år sedan.

OVIRAPTOR: Längd 1,8-2,5 m. Vikt 25-35 kg. Två långa ben för att kunna springa snabbt och två kortare armar för rörelsefrihet. Cirka 8 cm långa klor på händerna. Egentligen inga tänder, utan bara två små piggar på den övre gommen. Annars var näbben kraftig. Förmodligen kunde den nå hastigheter omkring 70 km/tim. Man tror också att den hade en av de största hjärnorna av alla dinosaurier i proportion till sin totala storlek. Det kunde vara praktiskt när den hade ägg att skydda, och det är förmodligen därför den ser så ängslig ut på "förra sidan" när den kikar över buskarna. Oviraptorn åt både kött och plantor, insekter och frön. Möjligen också ägg, men inte i den utsträckning som namnet antyder. Oviraptor betyder "äggtjuv". Levde för 88-70 miljoner år sedan.

PTERODACTYLUS: En flygande reptil, och som sådan inte en riktig dinosaurie egentligen. Levde hursomhelst på ungefär samma ställen som dinosaurier och vid samma tid. Eftersom den tycks ha gillat att äta fisk, så höll den nog till vid kusterna. Möjligen åt den även mindre djur. Vingbredden cirka 75 cm - 1 m. Vägde ej mycket. Kunde flyga långa sträckor. Levde för 150 miljoner år sedan.

STEGOSAURUS: Längd 8-9 m, höjd 2,75 m. Vikt omkring 3000 kg. Liten hjärna. Vassa långa piggar eller pikar för skydd och vapen, samt plattor för något annat. Kanske försvar, kanske för temperaturreglering. Blod skulle kunnat cirkulera inuti plattorna och på så sätt svalkas av. Det bästa fyndet av stegosaurus fossil gjordes 1922 när man då kunde se den troliga placeringen av stegosaurus ryggplattor. De såg ut att ha stått upprätt i dubbla rader i ett zick-zack formering, alltså inte två och två. Liten hjärna. Åt plantor, men var ändå utrustad för att kunna hantera en våldsam uppgörelse. Levde för 156-140 miljoner år sedan.

TRICERATOPS: Längd 9 m, höjd 3 m. Vikt 6000-12000 kg. Hade ett av de största huvud som något djur någonsin haft. Två långa horn och ett mindre på huvudet. Antagligen mycket långsamt eftersom den var så tung. Åt inte kött. Utan mest lågväxande buskar och plantor, eftersom huvudet var lågt placerat. Man tror att treceratops fick svälja småsten och grus för att få hjälp med bearbetningen av maten i magsäcken. Levde för 72-65 miljoner år sedan.

TYRANNOSAURUS REX: Längd 12,5 m. Höjd 5-6 m. Vilket 5000-7000 kg. Det här är kanske den mest berömda av alla dinosaurier, eller skall vi säga ökända? En av de absolut största köttätarna. Aningen större än allosaurus, som levde långt innan. Kombinera långa vassa tänder, ofta längre än 25 cm, med starka ben, enorma käkar, vassa klor på fötterna och en mycket god syn. Då förstår du att det här var en ytterst effektiv jägare. På samma sätt som de flesta köttätande jägare har ögonen riktade framåt, så har också t rex det. Det ger en utmärkt uppfattning om avstånd och djupseende. Många av dess offer var växtätare med ögonen placerade mer åt sidan. Det ger en bra översyn och god vidvinkel förmåga. Vilket är bra om man har svårt att vrida huvudet i sidled, men ger i gengäld mycket sämre uppfattning om avstånd. Så köttätarna hade alltså flera kapaciteter till sin fördel. Och en av de allra mest kapabla var t rex.

 

 

Om du vill se hur ovanstående dinosaurier såg ut, gå hit . Då ser du att de har utvecklats en hel del sedan de först kravlade upp på land.

 

hungry dinosaur 

 

 

this page is also available in english

klicka för att hamna på startsidan för dinosaurier

klicka för att hamna på den här sitens startsida


copyright © 2012, peter goransson